Pravljice na steklu [9. oktober 2019]
Pravljice na steklu [9. oktober 2019] (!)
[Bohinjska Bistrica]: V gradu Khislstein v Kranju živi mala zelenolasa nagajivka Muzejčica. Pozna vse skrite kotičke in vse imenitne stare predmete. Najrajši pa si ogleduje prav posebne pravljice, ki niso zapisane v knjigi, ampak so narisane kar na steklu. Organiziral je Gorenjski muzej.
Energija in marljivost krepita voljo [8. oktober 2019]
Energija in marljivost krepita voljo [8. oktober 2019] (!)
[Radovljica]: Klepet z Manco Ogorevc, domačo igralko, ki nastopa v gledališču Celje, in Marcelo Klofutar, ustvarjalno šefico gostinske ponudbe v Vili Podvin. Z obiskovalci sta delili izkušnje o energije polnem življenju, prežetem z garanjem in uspehi, ki premagajo še tako hude prepreke, žalosti in težave. Večer je organiziralo Slovensko društvo hospic.
Svet železarja skozi objektiv fotografa Francija Kolmana [5. september 2019]
Svet železarja skozi objektiv fotografa Francija Kolmana [5. september 2019] (!)
[Radovljica]: Odprtje razstave s spremljajočim kulturnim programom. Razstavo je v okviru dogodkov Evropskega leta kulturne dediščine 2018 pripravilo Farno kulturno društvo Koroška Bela.
Nepal, ki očara in zasvoji [4. oktober 2019]
Nepal, ki očara in zasvoji [4. oktober 2019] (!)
[Bohinjska Bistrica]: Klasičen treking okrog Anapurn, izveden s kolesom. En krog, 10 dni, 233 km, veliko vzpona in spusta ... Preprosto življenje domačinov in zavedanje, kako malo je potrebno za pravo srečo, nas je očaralo. Potopisno predavanje Mojce Odar.
Otvoritev razstave študijskega modnega risanja in slikanja [4. oktober 2019]]
Otvoritev razstave študijskega modnega risanja in slikanja [4. oktober 2019]] (!)
[Bled]: Udeleženke študijskega tečaja modnega risanja in slikanja so se z mentorico Jasmino Đorđević pripravljale na sprejemne izpite na različnih fakultetah. Otvoritev razstave je organiziralo društvo Blejski mladinski center. Večer je z glasbo popestril Jakob Paskal Berce.
Ris v Sloveniji: rezultati raziskav in projekt za preprečitev izumrtja [4. oktober 2019]
Ris v Sloveniji: rezultati raziskav in projekt za preprečitev izumrtja [4. oktober 2019] (!)
[Radovljica] Na predavanju ste spoznali najzanimivejše ugotovitve večletnega raziskovanja risov v slovenskih gozdovih in razloge za njihovo ogroženost. Predavale so Urša Fležar z Biotehniške fakultete, Brigita Požegar - Mulej, akademska slikarka in profesorica svetovne književnosti, Karmen Bajec, akademska slikarka. Pogovor je povezovala Irena Kavčič z Biotehniške fakultete.
To ni pika [3. oktober 2019]
To ni pika [3. oktober 2019] (!)
[Radovljica]: V novi lutkovni predstavi Lutkovnega gledališča Fru-fru so glavni junaki črke. Črke, ki nosijo svoje zvoke in skupaj z njimi ustvarjajo šaljive epizodne zgodbe.
To ni pika [2. oktober 2019]
To ni pika [2. oktober 2019] (!)
[Kulturni dom Joža Ažmana]: V novi lutkovni predstavi Lutkovnega gledališča Fru-fru so glavni junaki črke. Črke, ki nosijo svoje zvoke in skupaj z njimi ustvarjajo šaljive epizodne zgodbe.
Najvišji trije [1. oktober 2019]
Najvišji trije [1. oktober 2019] (!)
[Radovljica]: Predavanje mag. Tomaža Rotarja, dr. dent. med., ki je v treh letih splezal na tri najvišje vrhove sveta, Mount Everest, K2 in Kangčendzenga, kar je tudi slovenski hitrostni rekord v osvajanju osemtisočakov.
Slapovi Bohinja [4. september 2019]
Slapovi Bohinja [4. september 2019] (!)
[Bohinjska Bistrica]: Otvoritev razstave, na kateri je avtor, mag. Marjan Vešnar, bivši pripadnik slovenske vojske, planinski vodnik, gorski stražar in varuh gorske narave, obiskovalce s projekcijo slik popeljal k slapovom.
Babica in dedek pripovedujeta [september 2019]
Babica in dedek pripovedujeta [september 2019] (!)
[Bohinjska Bistrica]: Nekoč so starejši ob kmečki peči pripovedovali zgodbe otrokom. V želji, da bi jim danes približali to domače vzdušje pripovedovanja in poslušanja zgodb, smo se povezali s člani Društva upokojencev Bohinjska Bistrica in Gledališča 2B. Dogodek je potekal v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja.
Poletavci in NajPoletavci
Sanjaj in ustvarjaj [17. junij 2019]
Sanjaj in ustvarjaj [17. junij 2019] (!)
[Radovljica]: Kulturni program ob dnevu državnosti in otvoritvi razstave njihovih likovnih izdelkov pripravljajo učenci OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica skupaj s podružničnima šolama Mošnje in Ljubno. Na res ustvarjalni način so tako na široko odprli vrata prihajajočim poletnim počitnicam.
Parkinsonova bolezen: prepoznavanje in zdravljenje [12. junij 2019]
Parkinsonova bolezen: prepoznavanje in zdravljenje [12. junij 2019] (!)
[Radovljica]: Parkinsonova bolezen je počasi napredujoča degenerativna bolezen, katere vzroka za nastanek ne poznamo. Vpliva na številne vidike vsakodnevnega življenja in globoko poseže v kakovost življenja. Posameznike prizadene tako različno in svojstveno, da optimalno ali enotno zdravljenje ne obstaja. Zelo pomembno je, da se diagnoza postavi čim prej in da pri tem sodelujejo izkušeni specialisti, ki izberejo najprimernejšo metodo zdravljenja. Na predavanju je o bolezni spregovorila priznana specialistka za parkinsonovo bolezen, nevrologinja dr. Nina Zupančič Križnar.
Cikel predavanj Srečanje ob humanistiki: Odiseje v zgodovini zahodne civilizacije [7. junij 2019]
Cikel predavanj Srečanje ob humanistiki: Odiseje v zgodovini zahodne civilizacije [7. junij 2019] (!)
[Radovljica]: Evolucija popotovanja in simbolni pomen enega ključnih mitoloških junakov naše civilizacije. Interpretativna širina te mitske figure nas posebej pritegne, če njen razvoj spremljamo od Homerjeve Odiseje preko Joycevega Uliksesa vse do Kubrickovega filma 2001 : Vesoljska odiseja. Predaval je mag. Marko Ogris
Otvoritev razstave Od nakita do skulpture in študijsko risanje [6. junij 2019]
Otvoritev razstave Od nakita do skulpture in študijsko risanje [6. junij 2019] (!)
Pri tečaju Od nakita do skulpture so se udeleženke spoznale z vsemi stopnjami oblikovanja nakita. Izdelale so unikaten nakit iz bakra. V sklopu študijskega krožka Študijsko risanje pa so se udeleženci naučili risanja geometrijskih teles v različnih prostorskih situacijah, iskanja razmerij med objektom in ozadjem, risanja krokijev tihožitij z različnih zornih kotov, s poudarkom na perspektivi in obliki. Razstava je nastala v sklopu delavnic Medgeneracijskega centra Bled, pod mentorstvom Huberta Široke in Lučke Šparovec
Ta veseli knjižni svet
Knjižnica Vesolje zakladov